26 Ekim 2008 Pazar

universiteli animatorler

Türkiye'de meslek yüksekokulu düzeyinde iki yıllık eğitim veren ilk turizm animasyon programı Mersin Üniversitesinde (MEÜ) açıldı.

Erdemli Meslek Yüksekokulu bünyesindeki program, ÖSYS Ek Yerleştirmeleri sonrasında 25 öğrenci ile yarın eğitime başlıyor.

Meslek Yüksekokulu Müdürü Öğretim Görevlisi Erdem Daşcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bazı beş yıldızlı otellerin genel müdürleri ile yaptıkları görüşmeler sonucunda, sektördeki en büyük açığın turizm animatörlüğü konusunda yaşandığını tespit ettiklerini söyledi.

Özellikle yetişmiş animatörlere ihtiyaç duyulduğunu belirten Daşçı, "Fikir babası olduğum proje ile açılan bölümde verilecek eğitimle sektördeki önemli bir boşluğu dolduracağız. Bu konuda sektör temsilcileri de açık destek vereceklerini kaydettiler" dedi.

Animatörlüğün Türkiye'de henüz yeterince yaygınlaşmamış olduğuna dikkati çeken Daşçı, şöyle konuştu:
"Buna rağmen turizm bölgelerinde animasyona yoğun bir talep olduğunu görmekteyiz. Bu alanda özellikle Ruslar çalışıyor. Artık, turizm yalnızca yeme, içme, gezme, havuz ve deniz ekseninde dönmüyor. Kişiler sıkılmadan vakit geçirebilecekleri, dahası eğlenebilecekleri bir tatil arzuluyor. Biz de vereceğimiz eğitimle daha çok Rusların tekelinde olan sektöre, yetişmiş eleman kazandırmayı amaçlıyoruz."

DİĞER FAKÜLTELERDEN DESTEK ALINACAK

Daşçı, turizm animasyon konusunda nitelikli eğitim verebilecek düzeyde olduklarını, bu konuda da MEÜ'nün Güzel Sanatlar ve İletişim fakülteleri ile Devlet Konservatuvarı ve Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu bölümlerinden derslerin işlenmesinde destek alacaklarını söyledi.

Programı tercih edecek öğrencilerin sosyal kişilikli, dışa dönük, tiyatral özelliği olan ve bu işi severek yapabilecek kişiler olması gerektiğinin altını çizen Daşçı, şöyle devam etti:
"Kişinin konuyu dramatize edecek, tiyatral olarak gerekirse komediye çevirecek, karşısındaki insanları eğlendirecek yapıda olması gerekiyor. Zaten animasyon, 'paket programlarla gelen turistlerin 24 saatini nasıl dolu dolu yaşatırız, otel ve ülke gelirlerini nasıl artırırızı' sağlayan bir taktik. Program sayesinde keşfedeceğimiz yetenekli gençleri, vereceğimiz eğitimle sektöre kazandıracağımıza, dolayısıyla kalitenin artacağına inanıyoruz."

Bölümü açmalarının ardından bir çok meslek yüksekokulunun ders programını istediğini vurgulayan Daşçı, böylelikle üniversitelerde animatörlük bölümlerinin açılmasına da vesile olacaklarını kaydetti.

ÖĞRENCİLER MERKEZİ YERLEŞTİRME İLE ALINIYOR

Daşçı, Türkiye'de animatörlük üzerine Ege Üniversitesine bağlı olarak Çeşme'de bir yılı hazırlık olmak üzere 5 yıllık Turizm Animasyon bölümü olduğunu belirtti.

Bu sürenin uzunluğuna işaret eden Daşçı, "MEÜ Erdemli Meslek Yüksekokulu Turizm Animasyon Programı, bir yıl İngilizce hazırlık eğitimi olmak üzere üç yıllık bir süreci kapsıyor. Zorunlu İngilizce ile birlikte Almanca'nın da yer aldığı ders programında Rusça ise seçmeli dersler arasında yer alıyor" dedi.

Bölümü tercih eden öğrencilerin merkezi yerleştirme ile okula kabul edildiğini ifade eden Daşçı, temennilerinin özel yetenek sınavı ile öğrenci alınması olduğunu, böylelikle kalitenin de yükseleceğini sözlerine ekledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder